Venele varicoase: simptome și remedii

Venele varicoase sunt dilatații ale pereților venoși și sunt cauzate de mai mulți factori. Predispoziția genetică, postura incorectă, alimentația deficitară și lipsa de mișcare sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează stagnarea lichidelor la nivelul membrelor inferioare și o funcționare mai slabă a microcirculației, ceea ce duce la umflături și dureri la nivelul picioarelor, condiție care poate duce la apariția varicelor.

Ce sunt venele varicoase?

Varicele, pe lângă faptul că reprezintă un inconvenient estetic deranjant, sunt o patologie vasculară majoră care afectează în principal femeile. Ele sunt dilatații permanente ale pereților venelor care afectează în principal membrele inferioare (venele safene mari sau mici și/sau afluenții acestora). Apariția varicelor se datorează în principal unor factori genetici care duc la subțierea pereților venoși și la pierderea funcționalității valvelor și a canalelor venoase care facilitează întoarcerea sângelui de la membrele inferioare către inimă (insuficiență venoasă).

Capilarele și venele varicoase

Venele varicoase au o origine predominant genetică, în cazuri rare originea poate fi legată de traumatisme sau de o malformație congenitală. Munca sedentară sau statul în picioare poate duce la umflarea picioarelor, dar nu s-a dovedit că aceasta este o cauză directă a apariției varicelor.

Capilarele, pe de altă parte, sunt adesea legate de celulită și sunt, prin urmare, afectate de toți acei factori predispozanți care provoacă acest neajuns supărător, cum ar fi utilizarea de estrogeni, sedentarismul, o alimentație nesănătoasă și săracă în antioxidanți (din acest punct de vedere, se recomandă consumul de alimente crude și colorate) și fumatul. În plus, relația dintre cele două afecțiuni nu este biunivocă: un pacient cu varice poate avea și capilare, dar capilarele nu sunt o patologie care precede varicele.

Epidemiologie și cauze

Varicele sunt o patologie predominant feminină, afectând femeile de vârstă fertilă datorită unei probleme hormonale legate în principal de prezența estrogenilor. Alți factori care influențează apariția varicelor sunt numărul de sarcini, utilizarea de contraceptive orale, retenția de apă și supraponderabilitatea. La acestea se adaugă factorii ereditari, precum și stilul de viață, obiceiurile de muncă (profesii care obligă la petrecerea unui timp în poziție verticală, cum ar fi brutarii, coaforii sau chirurgii), constipația cronică, o dietă deficitară și fumatul.

Simptomele venelor varicoase

Simptomele rezultate din varice sunt comune și frecvent întâlnite: senzație de greutate și umflături ale picioarelor, umflarea picioarelor și gleznelor, furnicături, arsuri, crampe nocturne și mâncărimi.
Nemulțumirile se fac simțite mai ales vara, când, din cauza temperaturilor ridicate de afară, venele se dilată și mai mult și devin mai vizibile. Femeile cu vene varicoase evită adesea să poarte fuste sau costume de baie.

Pe lângă prejudiciul estetic, varicele trebuie tratate în primul rând pentru posibilele complicații pe care le pot provoca: flebită, tromboză, embolie pulmonară, hemoragie, infecție, eczeme de stază și ulcere la nivelul picioarelor.

Diagnostic

O bună examinare medicală este suficientă pentru a stabili ce grad au atins varicele și ce risc implică menținerea lor. Alegerea terapiei derivă, de asemenea, din examinare.

Uneori, este necesar să se completeze examenul cu un examen de diagnostic nedureros și inofensiv, ecocolordopplerul, care servește la excluderea complicațiilor majore la nivelul venelor profunde (tromboza în primul rând) și la stabilirea abordării terapeutice care este cea mai bună de utilizat dintre cele disponibile. Odată diagnosticat diagnosticul, acum este posibilă tratarea varicelor.

Cum să prevenim varicele

Frumusețea și sănătatea picioarelor femeilor depind în primul rând de o bună prevenție. În ceea ce privește venele varicoase, întrucât această boală este în principal de origine genetică, nu este posibil să se prevină apariția ei. Cu toate acestea, dacă o persoană este predispusă să dezvolte vene varicoase, poate încetini dezvoltarea acesteia prin purtarea de ciorapi elastici sau prin utilizarea regulată a unor substanțe de origine vegetală care întăresc peretele venos, cum ar fi Centella asiatica.
Pentru a preveni apariția capilarelor, pe de altă parte, se pot face multe lucruri, dintre care am dori să menționăm trei:

Prima regulă de aur a prevenirii varicelor este să faceți mișcare, încercând să nu stați niciodată prea mult timp în aceeași poziție, stând jos sau în picioare. Făcând acest lucru, veți ajuta fluxul de sânge de la periferie spre inimă, prevenind stagnarea lichidelor. Un tonus muscular bun ajută, de asemenea, la prevenirea celulitei.
Controlul greutății corporale ajută, de asemenea,. Când simțiți primele simptome, adică greutate și oboseală a picioarelor, crampe sau furnicături, dormitul cu o pernă sub saltea ajută la menținerea picioarelor mai sus decât inima și la refacerea fluxului sanguin venos. Evitarea băilor foarte fierbinți și a tocurilor prea înalte poate fi, de asemenea, de ajutor.
În sfârșit, alimentația. În primul rând, este important să beți multă apă, de preferință săracă în sodiu. În al doilea rând, este indicat să consumați alimente care conțin antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure și afinele în special. Ceaiul verde ajută, de asemenea, la menținerea sănătății vaselor de sânge.

Tratamente pentru tratamentul venelor varicoase

Dacă apariția varicelor se află într-un stadiu incipient, utilizarea ciorapilor elastici poate ajuta foarte mult. Ciorapii trebuie să fie prescriși de un angiolog și cumpărați dintr-o farmacie; aceștia ajută circulația sângelui cu o compresie graduală, care este de obicei mai puternică la nivelul gleznelor și treptat mai blândă la nivelul gambei și al coapsei. Totuși, angiologul va fi cel care vă va sfătui și vi le va prescrie pe cele mai potrivite pentru dumneavoastră.

Intervenția chirurgicală, în special cea minim invazivă, este indicată atunci când principalele axe venoase (venele safene) sunt alterate. Chirurgia oferă astăzi trei posibilități. Operația clasică este stripping-ul, adică îndepărtarea venei safene cu ajutorul unei sonde. Această operație este înlocuită în prezent, în multe cazuri, de tratamente endovasculare, cum ar fi laserul endovascular (EVLT), Scleromousse, radiofrecvența și altele care au ca scop închiderea venei safene fără a o îndepărta. Aceste tratamente sunt, fără îndoială, mai puțin invazive decât stripping-ul, dar conduc la același rezultat, și anume la demolarea axei safene. A treia posibilitate este de a recurge la chirurgia hemodinamică conservatoare (CHIVA) care, printr-o operație minim invazivă, permite conservarea venei safene prin eliminarea varicelor inestetice. Această intervenție chirurgicală, care a fost propusă în Franța în 1988, oferă ulterior rezultate excelente.

Scleroterapia, îmbunătățită astăzi prin posibilitatea de a injecta venele sub ghidaj ecografic și de a folosi „mousse”, poate fi utilizată pentru venele safene, colaterale, venele mici albastre și capilare. Ea nu implică o intervenție chirurgicală, ci injecții în vene care le fac să se „reabsoarbă” și le transformă în canale închise. Problema scleroterapiei este recanalizarea vaselor tratate, care este însoțită de reapariția varicelor. Această apariție este cu atât mai frecventă cu cât calibrul vaselor tratate este mai mare.

Laserul transdermic este o metodă eficientă, dar are puține aplicații la nivelul picioarelor; cele mai mici și mai fine capilare sunt tratate cu laserul. Cele mai bune rezultate se obțin pe capilarele faciale (cuperoză), unde pielea este mai subțire

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *